Eksperimentų – galvosūkių diena

Trečioji stovyklos diena birželio 7 „Jovariečius“ pasitiko matematikos magijos stotelėse. Matematikos lagaminėliai iš Goethes instituto suteikė galimybę atlikti kūrybines, praktines užduotis. Mokiniai dėliojo galvosūkius – dėliones iš medinių detalių: raides V ir T, piramides, kubus, perkėlinėjo bokštelius, tangramas, vingiuotus spalvotus kelius ir kt. Konstravo magiškus kvadratus, nagrinėjo figūrų simetriją su veidrodėliu, statė mažą ir didelį tiltą iš stačiakampių lentelių.Gaminosi futbolo kamuolį iš šešiakampių ir penkiakampių, skaičiavo penkiakampių ir šešiakampių kiekį, kamuolio paviršiaus plotą.
Statė statinius, aiškinosi, kuri plokštumos figūra suteikia statiniui stabilumo, ir leidžia jį sumontuoti kuo aukštesnį, kai statybinei medžiagai naudojami makaronai ir lipni juostelė.
Su grupės draugais gavo užduotį ir generavo idėjas, kaip išmatuoti nepasiekiamus daiktus (apskaičiuoti medžio, mokyklos stadiono tvoros stulpo, apšvietimo stulpo, pačios mokyklos pastato aukštį ir t.t.), suskaičiuoti druskos, cukraus kristalėlių ar kruopų skaičių 1 kg pakuotėje. Susipažino su panašiaisiais trikampiais, skaičiuodami aukščius, taikė proporcijas ir proporcingus skaičius. Naujai įgytas žinias galėjo panaudoti praktiškai: mokyklos kiemelyje matavo reikalingus ilgius ir skaičiavo pasirinkto statinio ar medžio aukštį.
Skaičiuose glūdi daug magijos, tarpusavio ryšių. Jie glaudžiai susiję ne tik su kitais mokslais, bet ir su prietarais. Vaikai susipažino su šventaisiais, tobulaisiais, moteriškaisiais ir vyriškaisiais skaičiais. Su vyriškaisiais ir moteriškaisiais skaičiais atliko kūrybinę užduotį. Sužinojo paslaptį, kaip atspėti draugo sugalvotą skaičių.
Po pietų visi kartu aptarėme veiklas, pasidžiaugėme rezultatais.

Valentina Baradinskienė ir Silva Gubinskytė